Поменик. Манастир Успение на Пресвета Богородица, Матка

Споменати се сите имиња на јерарси и монаси запишани во Поменикот на Кодикот на манастирот. Ги содржи сите нам познати браќа и сестри, од записите по книгите во библиотекта на манастирот, и оние за кои си спомнуваа жителите на Матка. Скороупокоените сестри, кои почиваат тука,  се исто така споменати.

Смирено молиме, за вашите молитви за нив, како што на  надгробната плоча, во самата црква, пред олтарот, во плиток релјеф е запишана прозбата на Марија-

“Зошто се чудите , о луѓе што ме гледате мене во гробот? Знајте дека, исто така, вие ќе бидете, но спомените со вас мили се, помените ме и мене рабина божја Марија, а нарекувана Велислава. Се претстави на 28 септември 1372 година “.

По молитвите на Пресвета Богородица, спомни ги Господи:

Митрополит Герман,
Митрополит Матеј,
Митрополит Јован,
Митрополит Атанасиј,
Митрополит Естимиј,
Архиепископ Прохор,
Архиепископ Пајсиј,
Архиепископ Гаврил,
Архиепископ Михаил,
Патријарх Арсениј IV,
Евстратиј јеромонах,
Рафаил јеромонах,
Серафим јеромонах,
Јосиф јеромонах,
Лазар јеромонах,
Сава јеромонах,
Орест јеромонах,
Гаврил јеромонах,
Давид јеромонах,
Диодор јеромонах,
Арсениј јеромонах,
Ананиј јеромонах игуман,
Саватиј јеромонах игуман,
Петар јеромонах игуман,
Платон јеромонах,
Симон јеромонах,
Теофил јеромонах настојател,
Агеј јеромонах игуман,
Теофил Николич јеромонах настојател,
Серафим јеромонах настојател,
Наум јеромонах игуман,
Михаил јеромонах, 
Калест Авенир јеромонах игуман,
Јосиф јеромонах,
Давид јеромонах,
Гаврил јеромонах,
Еремија јеромоах,
Венјамин јеромонах,
Ананиј јеромонах,
Никодим јеромонах,
Јаков јеромонах – игуман,
Јован јеромонах,
Самоил јеромонах,
Венјамин јеромонах -игуман,
Сергиј Јокич јеромонах,
Силвестер јеромонах,
Пафнутиј јеромонах,
Нестор јеромонах,
Антониј јеромонах,
Аврамиј јеромонах,
Ананиј јеромонах,
Тедор јеромонах,
Василиј јеромонах,
Митрофан јеромонах игуман,

Никодим монах,
Давид монах,
Макариј монах,
Антониј монах -духовник,
Макариј монах,
Стефан монах,
Григориј монах,
Теодосиј монах,
Теофил монах,
Хризостом монах,
Азариј монах,
Аксентиј монах,
Иларион монах,
Нил јероѓакон,
Максимијан монах,
Арсениј монах,
Кирил монах,
Харитон монах,
Геласиј монах-испосник,
Мокиј монах- Валаамец,
Евстатиј монах,
Јован монах,
Григориј ѓакон,
Ананиј монах,
Јоаким монах,
Стефан монах,
Теодор монах,
Сергеј монах,
Данаил монах,
Серафим монах,
Рахила монахиња,
Елисавета монахиња,
Теодосија монахиња,
Анастасија монахиња,
Магдалена монахиња,
Саломија монахиња,
Евгенија монахиња игуманија,
Софија монахиња,
Сузана монахиња игуманија,
Серафима монахиња,
Иларија монахиња,
Марија, наречена Велислава,
Теодора монахиња,
Марија монахиња,
Евтимиа монахиња,
Атанасија монахиња,
Пераскева монахиња,
Нина монахиња (+2016 г.),
Анастасија расофора ( +2019 г.),
Воскресија монахиња (+2020 г.), 

По нивните свети молитви, спомни си и за нас, сегашното сестринство при манастирот Успение на Пресвета Богородица – Матка, кое живее и се подвизува во времето на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан.